Drammens BK

Historie

Historie

"Drammen 1909. Ingen biler over bybrua ennå, derimot hester og traller, den skinneløse trikk, mennesker pyntelige på hvert sitt fortau i hver sin retning over brua. En vanlig byhverdag. Men på løkkene er det et annet liv.

Johan, "Påler`n" og Thoralf på vei fra Landfalløya til byen, oppstemte og forventningsfulle. Tre unge karer og kamerater. I sixpencer og vester med klokkekjede, føler seg karslige, forlengst konfirmert for flere år siden, i hvert fall to.

Kvelden er ung, det er hæljefri, det er lørdag, det er ennå sommer. Johan og Pålern har fri fra papirfabrikken, Thoralf skal snart bli trikkefører på den nye skinnelause. året er 1909 - en gjeng spente gutter og karer toger inn på Kafè Royal. 30 alvorlige. De vil lage fotballklubb for Øren og Landfalløya. Møtet kan bli historisk.

Fotballfeberen slår om seg over hele byen. På løkkene ruller ballen. Fulle av glød og iver løper i flokk, følger den magiske trillende ballen som myggsvermer. De fleste fotballene er oppblåste svineblærer, gitt av gavmilde slaktere i nabolaget. Luksus som ekte lærballer har ingen råd til. Klubbene trommes sammen på kort varsel.Jungeltromma går fra bydel til bydel. Over 50 små fotballag i lille Drammen by i 1909. Bare på Øren and Landfalløya var det fire-fem klubber.

Vi må slå oss sammen mente noen kloke fotballhoder. Da har vi råd til ordentlig fotball, drakter og fotballstøvler, ikke som nå i barbeinten eller i besømmen med plugga, stive hæler. Kafè Royal14. august. Jubelen steig helt i taket da alt var ordna og klubbnavn blei bestemt til Drammen Boldclub. For et kupp, for et vakkert navn, bynavnet rett inn i den nye klubben! Genialt- det kunne ingen ta fra dem. De 30 edsvorne menn var så fornøyd med seg sjøl at de feira dagen med kopp kaffe til 5 øre. Og et digert torskerognsmørbrød med majones og en persilledusk til 20 øre.

Kafè Royal lå rett ovenfor dagen Dickens, ut mot St. Olavsgate. Foto utlånt av Tor Adler Knudsen.

Søndagen etter ble det kamp i Bacheparken på Landfalløya. I øsende regnvær blir Kongsberg slått 6-1.For en pangstart. Johan i mål holder buret nesten reint. Thoralf speller back og feier unna. Spenstige "Påler`n", han  som i et veddemål om en hel bayer kan gå på henda fra bybrua til landfallbrua, spurta fram i løperrekka nå med beina føre.Flere hundre skuelystne patrioter jubla for seier. Det kosta 20 øre for voksne  og 10 øre for barn. Banen var merka med sagflis fra Hotvedtsaga.

DBKs første kamp 22.aug 1909 i Bacheparken med Kongsberg IF som motstander. Rsultat : 6-1 til DBK.

Leiken på løkka får litt alvor seg. Gutta fikk drakter og fotballstøvler med harde og illsindte knotter, gule kort vakke oppfinni enda. Draktene var derimot av skiftende kvalitet. De første billige med todelt farge var svarte og grønne. Veldig fine som nye, men de tålte ikke regn, da fløyt fargene over i hverandre."

Bak fra v: Bernhard Danielsen, Karl Henriksen, Sigurd Neprud, Wilhelm Christensen og Einar Hansen. Midten fra v: Harald Sand, Karl Andersen og Hans Neprud. Foran fra v: Paul "Påler`n" Knutsen, Johan Fredriksen og Thoralf Nilsen.

Les mer om vår mer enn 100 år lange spennende historie i Jubileumsboka. Boka koster 200,- og kan bestilles via post@dbk.no


Drammens Ballklubb
Gamborgs vei 5, 3022 Drammen
post@dbk.no

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift